dijous, d’agost 02, 2007

Secrets per no menjar massa

En El Periodico he trobat aquest article en que parlen de coses de menjar que ja sabia però que sempre va be tenir present. Ara que és estiu i que he de baixar alguns quilets es bo recordar-ho.

Si ens imaginem tot el que mengem durant un dia col.locat dins un plat molt gros, ens adonarem de la gran quantitat de coses que arribem a menjar, sobretot quantitativament parlant. Per ser més pràctics, hauríem d'organitzar tots aquests aliments al llarg del dia i formant part de cada un dels tres àpats principals i dels dos piscolabis. Parlarem de:
a) Distribució dels menjars.
b) Ració dels diferents menjars.
c) Qualitat dels aliments.
d) Manera com mengem.

Distribuir els àpats
S'aconsella fer els àpats de manera més freqüent, ja que no és el mateix prendre 2.000 calories en un sol àpat o repartides al llarg del dia. No s'ha de deixar passar més de tres hores sense prendre alguna cosa, per diverses raons:
1) Perquè d'aquesta manera arribem amb menys gana a les hores dels àpats principals (dinar i sopar).
2) Ens ajuda a disminuir la mida de les racions.
3) Millora la secreció d'insulina, cosa que facilita el metabolisme dels greixos i també l'activa.
4) Cada vegada que mengem alguna cosa, la feina que ha de portar a terme l'organisme en l'acte de la digestió crema calories.
Per tot plegat és convenient: fer els tres àpats principals (esmorzar, dinar i sopar) i dos piscolabis (un a mig matí i un altre a mitja tarda). Podem fins i tot fer fins a set o nou menjades al llarg de tot el dia: mig matí i mitja tarda (fruita, iogurt, cafè amb llet, pa...).

Ració dels àpats
S'aconsella augmentar la quantitat de:
1) Líquids: aigua, brous vegetals, te, infusions, mate, gasoses light, gelatina light...
2) S'ha de tenir present que els líquids amb gas ajuden a provocar més sensació de sacietat.
3) Aliments que continguin baixes calories però que tenen molt volum: fruites, vegetals, llegums... Com que són aliments rics en fibra, donen més sensació de sacietat.
En general, s'aconsella reduir una mica la mida de la ració de tot el que mengem. Només fent això ja ens aprimarem. Això sí, aquesta nova ració l'hem de mantenir per sempre, durant tota la nostra vida.
En el gràfic adjunt es reflecteixen les racions alimentàries recomanades segons la SENC (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària)


 
Lleugerblog © 2008